Рецепти за Игнажден

На 20 декември православната църква почита свети Игнатий Богоносец. Счита се, че от този ден започват коледните празници и се слага началото на прехода от старата към новата година.

Игнажден е натоварен с много символика и с поличби за гадаене на бъдещето. Първият човек, който влезе в дома ви, се нарича „полазник”. Ако той е здравеняк, добър човек и добър стопанин, годината ще бъде щастлива и плодородна, ще има благополучие в тази къща.

Ако на Игнажден е ясно и слънчево, напролет ще има суша, но ако вали сняг – ще има плодородие и берекет.

Празничната трапеза е богата, но все още постна. На масата се слагат боб, жито, варена царевица, ошав, зеле, туршия от пипер, картофи с ориз, питка , колачета.

Като стана дума за ошав, да знаете, че това не е пликчето със сушените плодове от магазина, което изсипваме в една купа, а ястие, което се приготвя по следния начин:

О Ш А В 

Продукти:

  1. Сушени плодове 150-200 гр. / сини сливи, круши, ябълки/;
  2. Вода 1-1,200;
  3. Захар – 3-4 супени лъжици;
  4. Листа индрише 4-5 бр.

Сложете водата да заври. През това време измийте сушените плодове / не слагайте кайсии или цитруси. Ще променят традиционния вкус на ошава/. Сложете плодовете във водата и след като заври, отново намалете огъня. Добавете захарта – може и различно от посоченото количество. Нека да е според вашия вкус. Точно това е удоволствието от домашно приготвената храна, защото винаги може да контролирате вашите желания. Варим на слаб огън 10-15 мин., като внимаваме да не се разварят плодовете. Сложете листата индрише и оставете ошава добре да се охлади няколко часа на стайна температура.

Можем да го консумираме по два начина - като компот или поотделно. Полученият сок / ние в Балкана му казваме „крушова чорба”/ - като безалкохолна напитка, а плодовете - към десерта.

Останали са ви няколко листа от индришето - старо домашно саксийно цвете , което се използва и в кулинарията, - не ги изхвърляйте. Направете си
ГРЕЯНА РАКИЯ С ИНДРИШЕ

Продукти:

  1. Сливова ракия около 0,200 л.;
  2. Захар 2 супени лъжици;
  3. Индрише, чер пипер.

Сложете захарта в джезвето или съда, в който ще греем ракията, и я карамелизирайте. Сипете ракията и не се отделяйте от нея, докато започне да завира. Като кипне, сипете малко студена водичка – една лъжица да я ” угасим”, т.е. да прекъснем варенето. Сложете отново на огъня и чакайте да заври. Слагаме останалите листа индрише, врътваме два, три пъти черния пипер и сме готови за разливане. Ароматът е великолепен. Наздраве.

Донка Банковска

www.HemusNews.com

Споделяне