Рецепта за Бъдни вечер от Донка Банковска

Трапеза за Бъдни вечер. Снимката е илюстративна. Трапеза за Бъдни вечер. Снимката е илюстративна.

Утре е Бъдни вечер. Всички сме в очакване, в трескава подготовка за трапезата, за гостите, за украсата. И макар че тази година всичко е по- различно, сигурна съм, че всяка домакиня ще приготви богата трапеза /с постни ястия, разбира се/. Традицията е ястията да бъдат нечетен брой – 7 или 9, и  традиционно са питка с паричка, сарми, боб, ошав, пълнени чушки, печена тиква или тиквеник, плодове, орехи и др.

Ошав ви казах вече как се прави (виж тук - бел. ред.), боб мисля, че всяка домакиня може да свари, затова ще споделя моята рецепта за постни сарми, на които на село им казваме „фтичета”.

ПОСТНИ САРМИ С ЧУКАН БОБ

Продукти:

  1. Кисело зеле – средно голяма зелка;
  2. Счукан шарен боб –чаена чаша и половина;
  3. Ориз – половин чаена чаша;
  4. Червен лук – две по-големи глави;
  5. Суха червена чушка – 2 бр.;
  6. Подправки –чубрица, магданоз/или пък други по желание/.

Започваме с приготвяне на плънката. В по-дълбок тиган в олио запържваме нарязания червен лук и прибавяме натрошена сухата чушка, която хем ще овкуси, хем ще оцвети сместа. Добавяме чукания боб и ориза и заливаме с малко топла вода. Постоянно бъркаме, докато бобът поеме водата и набъбне. Отместваме от котлона и слагаме подправките. На дъното на тенджерата, в която ще врат сармите, слагам сухи стебла от копър или клончета от чубрица и две-три зелеви листа. Ако нямате такива сухи неща  /за тях мисля още лятото и си приготвям всякакви сушени подправки/, може само зелеви листа. Свиваме сармите на големина по желание, нареждаме ги плътно, най-отгоре завиваме пак със зелеви листа, наливаме вода да ги покрие и притискаме с малка чиния. Варим 3 ч. на слаб огън. Не слагаме сол, защото зелето е солено.

Желая ви тиха и свята нощ, топлина и уют с най-близките ви хора.

Не забравяйте да прекадите трапезата. Въглените и тамянът се слагат на мотика и се нарича за здраве и берекет. Трапезата не се прибира до сутринта.

---

Донка Банковска

*Донка Банковска е известна личност в нашия край. Живее в Бели Осъм, където е водеща фигура в читалището. Общественичка е, беше избрана и в Общинския съвет. Обича да готви, да домакинства, има образцова градина с много цветя, знае как се правят много неща, истинска енциклопедия е и който следва съветите и, няма да сгреши - бел. ред.

www.HemusNews.com

Споделяне