Следколедни размисли

Донка Банковска Донка Банковска

Отмина Бъдни вечер, отмина и Коледа. Отминаха суетнята по купуването на подаръците и около приготвянето на празничната трапеза. Някои вече са на работа, за други почивните дни продължават. Навън е слънчево и топло, а се надявахме да има сняг, да е приказно бяло, да има ски и шейни и бой със снежни топки.

Иска ми се да бяха отминали и безбройните кулинарни предавания по всички телевизии с десетките тъпи съвети, които нямат нищо общо с обичаите и традициите на Бъдни вечер. Инфлуенсърки - правилно ли го написах?, плеймейтки, миски и подобни с обърнати джуки, изкуствени мигли и лица, побелели от помади, които не различават печене от варене, зеле от маруля, кокошка от пуйка, не са се докосвали до тиган и тенджера, не знаят как се включва печката, но дават съвети, мятат руси коси над масата и говорят за обичаите и традициите по Коледа.

Жалко е обаче, че и професионални готвачи представят не дотам добри ястия. Пълнят пуйка, която прилича на пиле или кокошка, опечени предния ден, предлагат сьомга и скариди с канапе от авокадо или питка с киноа.

Не отричам гурме кухнята, но за всяко нещо си има време. А при нас в Балкана сега след Коледа е време на свинското, на киселото зеле, на туршията, на топлите вити баници, на греяната ракия и червеното вино.

Оставете пуйката на американците, рибата на скандинавците, скаридите на китайците. Опечете си вкусна свинска пържола – вратна или от плешката. Извадете си кисело зелце, пиперосайте го, полейте с олио, налейте си чаша червено вино и се наслаждавайте на живота.

И да кажа, че баницата с късмети се прави на Нова година, а не на Коледа. Излезте на разходка с децата, отчупете си отнякъде дряново клонче и с него си наречете ваши желания. Например една пъпка – здраве, две пъпки – пътешествие за двама и т.н. Да не забравите и парите. Не ползвайте готовите късмети, които са в корите за баница, те са стандартни  и са колкото да ги има.

С дряновото клонче, червен конец, пуканки и сушени плодове може да направите сурвачка.

Весели новогодишни празници и очаквайте нови рецепти - със свинско, разбира се.

---

Донка Банковска

*Донка Банковска е известна личност в нашия край. Живее в Бели Осъм, където е водеща фигура в читалището. Общественичка е, беше избрана и в Общинския съвет. Обича да готви, да домакинства, има образцова градина с много цветя, знае как се правят много неща, истинска енциклопедия е и който следва съветите и, няма да сгреши - бел. ред.

www.HemusNews.com

Споделяне